• Selamat Datang Ke amirazros.blogspot.com

    Assalamua'laikum wbt Dan Salam Sejahtera.

    Pertama sekali, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada anda kerana sudi meluangkan masa untuk melayari blog saya ini. Blog ini diwujudkan untuk merapatkan silaturahim antara saya dan anda agar kita sama-sama dapat berkongsi idea, pengalaman, ilmu dan sebagainya. Jadi, harapan saya, blog ini dapat dijadikan salah satu medium pengenalan antara saya dan anda.

Peranan Jurufoto Perkahwinan

Posted by amirazros On 3:08 AM 0 comments


TOPIK ini selalu dibincangkan dalam mana-mana forum fotografi di Malaysia, namun disini saya ingin ulangi lagi topik yang sama bagi tujuan memberi kesedaran kepada bakal-bakal pengantin.

Selalunya bakal-bakal pengantin lebih mementingkan pelamin & persalinan berbanding khidmat fotografi. Mereka selalu berbelanja besar untuk menggunakan pelamin yang cantik dengan design yang terkini. Menempah sehingga 6-7 persalinan untuk malam berinai tetapi apabila bab memilih jurufoto, mereka mencari yang paling minimum. Apabila jurufoto mengatakan harga RM1,000++, ada yang mengatakan terlalu mahal sedangkan harga pelamin & persalinan kadangkala lebih mahal dari harga tersebut.

Secara logiknya, adakah berbaloi mereka menghabiskan beribu-ribu ringgit untuk majlis perkahwinan mereka tetapi gambar mereka tidak menunjukkan nilai yang serupa? Kadangkala ada pengantin yang tidak mengambil jurugambar langsung dan berharap pada saudara-mara yang mempunyai kamera. Bagi mereka begitu sayang melaburkan sejumlah wang untuk menyimpan kenangan sekali seumur hidup itu dalam bentuk yang indah & manis. Terpulanglah kepada pemikiran bakal-bakal pengantin sekalian.

Oleh itu, jurufoto perkahwinan perlu menjelaskan kepada bakal-bakal pengantin peranan & kepentingan gambar-gambar mereka itu lebih penting dari segalanya. Jurufoto juga perlu memainkan peranan memberi yang terbaik kepada pelanggan mereka agar mereka betul-betul dapat menghayati detik-detik manis perkahwinan mereka pada masa akan datang.


KEPADA pengunjung sekalian, saya ingin 'introduce' jurufoto untuk majlis saya nanti. Beliau adalah Saudara Muhd. Faiz Safwan dari www.mufasastudio.com. Dengan pengalaman dan kreativiti beliau, gambar-gambar yang dihasilkan amat menarik perhatian sesiapa yang melihatnya. Pada asalnya, Saudara Faiz merupakan 'freelancer' dan melakukan kerja designer secara sambilan sahaja. Tetapi dengan bakat dan azam yang berterusan, beliau telah menubuhkan syarikat Mufasa Studio. Klik disini untuk melihat portfolio dari krew mufasastudio.com.

Selain menjadi jurufoto perkahwinan mufasastudio.com juga menawarkan beberapa perkhidmatan yang lain iaitu :

  1. Videografi
  2. Pengiklanan
  3. Pembinaan Laman Web
  4. Cetakan T-Shirt
  5. Graphic Design dan sebagainya
Sekiranya anda berminat untuk menghubungi pihak mufasastudio.com, anda boleh hubungi Saudara Faiz melalui Facebook beliau. Klik disini.

Sekian


Terima kasih
Amir Azros Bin Abdul Aziz

www.tips-fb.com

Kepentingan Laman Web Kepada Peniaga

Posted by amirazros On 8:17 AM 0 comments





PADA KEBIASAANNYA,
perniagaan kecil mahupun yang baru bermula memerlukan strategi pemasaran yang betul untuk menguar-uarkan produk atau perkhidmatan yang disediakan kepada para pelanggan. Salah satu caranya adalah dengan mewujudkan laman web sendiri. Ini bertujuan apabila tertera laman web syarikat pada kad perniagaan, peluang untuk mendapatkan pelanggan adalah lebih besar.

Daripada laman web yang wujud, sesebuah syarikat itu tidak perlu memaksa pelanggan-pelanggannya untuk mendengar mereka bercerita mengenai produk atau perkhidmatan yang disedia dan dikendalikan. Pelanggan bebas untuk mendapatkan maklumat pada bila-bila masa yang dikehendaki. Dengan cara ini, tiada paksaan untuk seseorang itu membaca tentang maklumat dan profil syarikat. Segala yang berkaitan tentang profil syarikat dan produk atau servis yang dijalankan sudah siap tertera pada laman web tersebut. Dengan cara ini, kita dapat mengurangkan kos pemasaran. Dalam dunia yang serba moden ini, segala-galanya berkaitan dengan internet. Dengan adanya search engine seperti google dan yahoo, laman web sesebuah syarikat itu boleh didapati dengan mudah. Tidak pelu laman web yang cangih-manggih dan dipenuhi elemen flash untuk menampakkan laman web itu canggih. Cukup sekadar laman web itu kelihatan profesional dan mengikuti standard piawaian laman web yang lain. 'Make it simple' adalah lebih baik daripada menyukarkan pengguna untuk menunggu broser membuka laman web kita yang dipenuhi dengan elemen flash. Sebuah laman web dapat menceritakan pelbagai maklumat yang ingin dikongsi dengan pengguna atau pelanggan. Pelanggan akan lebih yakin untuk berurusan dengan syarikat anda apabila sesebuah syarikat itu mempunyai laman web kerana ianya mencerminkan identiti sesebuah syarikat.

Jadi dalam post saya kali ini, saya telah mendapatkan perkhidmatan Saudara Alimuddin Shahid bagi mereka bentuk laman web saya. Dengan perkhidmatan yang beliau tawarkan, amat berpatutan dengan hasil kerjanya. Sekiranya anda sudah mempunyai nama domain dan server, anda hanya perlu redesign sahaja laman web anda, dan Saudara Alimuddin hanya menawarkan harga serendah RM37 sahaja untuk perkhidmatan tersebut. Sila klik disini untuk mengetahui lebih lanjut perkhidmatan yang ditawarkan oleh Saudara Alimuddin.

P.S : Anda boleh lihat sample hasil kerja Saudara Alimuddin. Klik di sini

P.S.S : Harga yang ditawarkan oleh Saudara Alimuddin bergantung kepada promosi yang telah ditetapkan. Harga perkhidmatan yang ditawarkan mungkin berubah dari semasa ke semasa. Harap maklum.

www.tips-fb.com


1.Garang
( garang tak bertempat, suka mencarut, suka cari gaduh, cakap kasar, suka
marah2 tak bertempat, silap sikit tak boleh... macam ler dia betul semua, dsb)
Lelaki perlu menginsafi diri bahawa wanita bukan alat untuk melepaskan
kemarahan atau perasaan geram, sebaliknya dihargai dan dilayan dengan lemah-
lembut.

2.Ganas
(kaki pukul,dengan perempuan pun nak tunjuk kuat sebabtahu perempuan bukan
lawannya) Lelaki bersikap ganas memang perkara utama yg dijauhi wanita sebab
tak mahu mata biru atau badan lebam- lebam bila dah kahwin. Tidak kasihankah
lelaki pada wanita yang lemah? Wanita bukan lawan lelaki sebaliknya lelakilah
yang patut melindungi wanita.

3.Gementar
(takut sangat, tak yakin diri sendiri, tak percaya kebolehan diri, bergantung
pada orang lain,dsb) Contohnya,depan perempuan, lidah kelu sampai ayat yg
dilafazkan pun tak jelas isi butir. Lelaki perlu mengatasi rasa gementar.

4.Gabrah
(tak pandai buat keputusan sendiri, ikut pendapat perempuan saja) Perempuan tak
suka lelaki yang tiada keyakinan diri atau cepat panik menghadapi sesuatu
perkara.

5.Gentleman tiada
(langsung tak gentle, pentingkan diri sendiri,ambik kesempatan,dsb) Kalau
masa bercinta tak gentleman,inikan pula kalau dah kahwin nanti. Lelaki perlulah
menghormati wanita selayaknya. Sudah pasti wanita itu juga akan menghormati
lelaki dengan perasaan hormat lagi.
6.Gerumal
(bahasa kedah -bohong atau tipu. Suka tipu perempuan untuk kepentingan diri
sendiri. Sekali dua boleh maaf, tapi ni berkali2.) Lelaki tidak boleh
menggunakan alasan bohong sunat utk melepaskan diri sebaliknya belajarlah untuk
menjadi jujur dan bercakap benar dengan wanita.Bukankah berani kerana benar,
takut kerana salah?Jika asyik membohongi wanita, sudah pasti kepercayaannnya
kepada anda akan musnah.

7.Ganggo
(keterlaluan- lembut sangat,pemalu sangat,pendiam sangat,macho sangat, dll)
Perempuan pun naik lemas jika lelaki bersikap keterlaluan dalam sesuatu
hal.Cubalah bersikap sederhana dan mengimbangi karektor diri anda dengan baik.

8.Gatal
(miang keladi ngan perempuan lain selain dengan isteri)Tak boleh tengok
perempuan dahi licin atau anak dara, mulalah pasang niat nak mengorat. Anda
perlu ingat, kadangkala perempuan berpura2 melayan anda kerana ada udang
sebalik batu. Mungkin dia bermata materialistik dan cintakan duit anda sahaja.
Fahamilah perasaan isteri atau pasangan anda yang mencintai anda sepenuh hati!
Bukankah lebih baik menggoda isteri sah anda daripada menggoda perempuan lain
yang bukan hak anda.






======================
+ IKLAN BERBAYAR +
======================
Rahsia Mencari Duit Perkahwinan!

Rahsia Sebenar Untuk Berjaya!
>> http://www.kuasamindaberjaya.com/index.php?ref=motivasidiri

Ketahui Rahsia Memikat!
>> http://www.wangianpemikat.com/
======================
www.tips-fb.com

ANDA mungkin antara wanita bertuah. Cantik, berjaya dan hidup mewah kerana memiliki kerjaya hebat. Kalau sudah berkeluarga, anda bagaikan menghampiri kesempurnaan kerana dianugerahi suami penyayang serta dilimpahi kemewahan. Ringkasnya, apa lagi yang anda dambakan dalam hidup kerana semuanya sudah dimiliki.







Percaya atau tidak, jika pada zahirnya anda kelihatan sempurna, hakikatnya dalam hubungan bersama suami, masih banyak kekurangan diri yang perlu diperbaiki.

Hubungan dengan suami atau teman lelaki ada ketikanya melalui fasa agak sukar kerana berlaku salah faham, kurang prihatin atau silap tanggapan terhadap sesuatu perkara.

Ia mungkin nampak kecil hanya disebabkan wanita kurang memahami suami atau teman lelaki atau mungkin, suami atau teman lelaki yang tidak faham naluri dan kehendak wanita.

Dalam hal ini, ada sesuatu harus dipelajari kedua-duanya untuk mencapai persefahaman. Panduan berikut mungkin boleh digunakan untuk lebih memahami pasangan:

# Wanita suka melihat sesuatu perkara remeh bagi lelaki itu sebagai perkara besar, contohnya soal pilih gerai makan.

#Wanita cerewet memilih gerai makan sehingga suka tarik muka jika gerai itu tidak berkenan di hati, sedangkan lelaki anggap soal makan agak mudah, boleh makan di mana saja.

# Wanita sensitif tidak tentu pasal kerana inginkan perhatian sedangkan lelaki banyak memikirkan perkara penting.

# Wanita suka diberi perhatian dan ada kalanya manja tidak bertempat. Sikap ini menyebabkan mereka 'syok sendiri' dan suka dipuji. Jika tidak dipuji mereka mungkin merajuk.

# Ada wanita terlalu perasan dan mudah menjeruk perasaan kerana sering mengharapkan lelaki memahami mereka sedangkan mereka tidak mahu memahami lelaki.

# Lelaki tidak suka menunjukkan perasaan mereka melalui kata-kata, tetapi hanya memerhati. Wanita harus terima hakikat itu.

# Ada wanita suka membeli-belah terlalu lama hingga membosankan lelaki, menyebabkan lelaki malas dan tidak beri perhatian pada sikap wanita yang suka menghabiskan masa untuk tujuan itu.

# Ada wanita terlalu banyak cakap mengenai diri orang lain dan mudah ke arah 'mengata dan mengutuk' jika dilayan kata-kata mereka, ini menyebabkan lelaki suka berdiam diri.

# Lelaki lebih suka menyuarakan perasaan hati mereka melalui perbuatan dan bukan perkataan.

# Lelaki suka berdiam diri dan tidak suka bising, tetapi tidak bermakna mereka tidak prihatin kepada anak dan isteri.

# Suami tidak suka diperintah, dikongkong dan dikawal. Jika isteri atau teman wanita melakukan 'kawalan' kepada lelaki, dia akan bosan dan tidak akan memberi perhatian kepada apa juga permintaan wanita.

# Adakalanya wanita kurang bijak menunjukkan kasih sayang kepada suami, tetapi hanya mengharapkan suami memberi kasih sayang.

# Jangan terlalu bergantung pada suami dan teman lelaki pada perkara yang mampu wanita lakukan, tetapi ada pula wanita yang suka bergantung harap sangat kepada suami dengan tujuan suami sentiasa berada di sisi mereka. Ini mungkin tidak digemari suami atau teman lelaki.

# Wanita mesti memahami diri mereka sendiri dan peranan mereka serta mengubah perangai mengikut peringkat umur dan keperluan.

Jika masih muda elok juga merajuk, tetapi jika sudah mempunyai anak ramai dan berusia, elakkan perbuatan itu kerana ia tidak memberi faedah.

# Sesetengah wanita suka bertanya itu dan ini kepada suami atau teman lelaki, tetapi tidak suka kepada jawapan diberikan mereka. Ini membuatkan suami atau teman lelaki bosan melayan soalan wanita.

# Wanita tidak perlu menunjuk-nunjuk kecantikan, kepandaian dan kekayaan mereka. Kelebihan itu mungkin memperbodohkan lelaki sehingga mereka tidak berminat melayan kerenah wanita sedemikian. www.tips-fb.com

Cenderahati Untuk Tetamu

Posted by amirazros On 3:42 AM 0 comments

MENGHADIRI majlis perkahwinan atau pertunangan, sesuatu yang ingin dilihat ialah apakah cenderahati atau ole-ole yang disediakan untuk tetamu. Walaupun hati bukanlah begitu mengharapkan apa yang akan diberikan oleh tuan rumah, namun tidak dapat dinafikan keinginan untuk melihat cenderahati tersebut.

Apabila tiba musim perkahwinan dan banyak pula jemputan, pastinya banyak juga cenderahati yang dikumpul. Cenderahati yang cantik, unik dan berharga akan disimpan sebagai perhiasan atau mungkin boleh dijadikan contoh untuk majlis sendiri. Sebenarnya, penyediaan cenderahati ini juga memakan belanja yang besar.

Sama ada membuat sendiri atau menempah, belanja yang dikeluarkan lebih kurang sama sahaja. Mereka yang pandai membuat sendiri dan kreatif tentu lebih berpuas hati kerana dapat menyiapkan sendiri cenderahati untuk majlis yang penuh bermakna. Namun, yang kurang kreatif dan tidak mempunyai banyak masa, akan menempah sahaja cenderahati yang diingini. Lain orang lain pula pilihan cenderahati mereka.

Ada yang masih mengekalkan cenderahati berupa telur untuk tetamu, ada yang memberi COKLAT atau gula-gula, kandi, kek, biskut, jeli, pot puri, sapu tangan, kipas buluh dan sebagainya.

Bagi menjadikan ia nampak menarik, cenderahati tersebut akan dihias dengan reben, bunga, manik, dibungkus dalam kotak, dalam uncang kain dan bermacam-macam lagi. Walau apa pun, cenderahati yang diberi adalah sebagai tanda terima kasih tuan rumah kepada tetamu yang sudi menerima jemputan, selain tanda kenang-kenangan atas sesuatu majlis yang diadakan.




Jadi pada post saya kali ini, saya ingin mengajak anda melawat laman web chocolatwrapper.com di mana anda boleh menempah coklat mengikut citarasa anda.
Klik disini untuk maklumat lanjut.


P.S : Saya juga telah menempah coklat untuk majlis saya kelak. Dan saya telah membeli sample sebanyak 50 keping (gambar di atas) dari chocolatewrapper.com
www.tips-fb.com

13 Cara Memikat Lelaki Idaman Anda

Posted by amirazros On 7:01 AM 0 comments


1. Pastikan lelaki itu tertarik dengan anda melalui caranya anda suka… dan bukan sebaliknya. Sebagai contoh anda tahu lelaki ni setiap pagi pukul 7a.m mesti tunggu anda kat bus stop duk usha anda sambil senyum simpul dan anda suka cara dia sejak sebulan dia buat macam tu.


Suatu hari anda sahaja keluar pukul 7.30am dan dari jauh anda nampak dia resah tunggu ketibaan anda walaupun nampak bas dah lepas jalan sanggup dia tunggu untuk naik bas sesama..Kalau cara lelaki ni anda suka itu tanda dia sudah tangkap syok dengan anda kalau cara lelaki tetiba jumpa anda selamba kata “Hi cik adik boleh kita couple” Anda tidak suka cara lelaki ini dan ikutlah kata hati anda yang mana dia bukan lelaki yang anda mahukan.

2. Kalau anda berada ditempat awam, ditempat kerja atau area tu lelaki ramai keluar sikit dari kumpulan kawan-kawan anda dan biarkan situasi anda jadi tumpuan fokus utama sebagai satu cara daya tarikan. Sebaliknya anda ketawa or cakap kuat-kuat or istilah lelaki Melayu sekarang “gedik” untuk menarik perhatian lelaki ini langkah yang tidak bijak..dan percayalah lelaki gedik dan poyo jugak yang akan anda dapat nanti.

3. Jadilah diri anda sendiri..Ia memang benar semua orang cakap macamni. Tiada lelaki yang suka awek dia jadi orang lain, diri kita adalah sesatu yang istimewa. Kalau anda jenis perempuan garang stay dengan style anda garang kerana percayalah ada lelaki Melayu suka awek dia garang kalau anda berlakon garang tetapi anda lemah lembut orangnya pasti jodoh tidak kemana…

4. Sesekali tukar cara penampilan anda, kalau dulu anda rambut ori hitam tukar bagi dye color blonde, pelbagaikan penampilan anda, cara berpakaian, baju fashion baru, minyak wangi baru, pakai accessories yang menarik dan sebagainya. Percayalah variasi yg pelbagai mengkayakan mewarnai hidup anda. Jadilah wanita yang tabah dan bersemangat waja. Ingatlah kecantikan dah biasa tapi penampilan berpakaian yang menarik dan bersemangat sesuatu yang unik..”beauty is common, but a good outlook and a great energy are very rare.”

5. Senyum dan main mata ialah satu teknik yang sentiasa relevan mengikut zaman..Senyum anda tu biarlah manis dan tunjukkan anda seorang periang, yakin diri dan manja feminin orangnya. Senyum dan disusuli main mata yang ada makna tersirat mengundang lelaki yang kacak untuk anda.

6. Memikat lelaki taklah semudah lelaki memikat perempuan kita perlu wujudkan situasi lelaki yang terhegeh-hegeh kat kita bukan sebaliknya. Lebihkan memberi ayat penyata dari ayat bertanya..sebagai contoh “you kalau ada isteri you suka belikan tudung color biru kan” pastinya jawapan yang bakal kita tahu lelaki itu tidak suka isteri dia pakai tudung dan warna kesukaannya bukan biru..

7. Selalulah rapat dan berjumpa dengan lelaki idaman kita tu dengan cara yang nampak biasa sebagai contoh pergi kemana-mana bersama atas urusan pejabat ker, kursus seminar ataupun berkongsi hobi yang sama macam..suka tengok wayang dan main bowling.

8. Cubalah peramah sikit dan bercakap dengan lelaki yang kita admire dalam diam ni. Bertanya bijak macam bila dia ikut kita pergi shopping cubalah bawa pergi beli minyak wangi. Test sembur minyak wangi yang berbeza di dua pergelangan tangan dan minta pendapat beliau..Dari sini kita boleh tahu apa dia suka dan cara dia berkomunikasi samada lelaki ni bijak atau harap muka handsome otak udang.

9. Kita selalu berfikiran lelaki ni berani sebenarnya ramai antara mereka pemalu..Jadi kita kena kuat dan yakin diri nampakkan personaliti kita dan cara menyusun kata bercakap yang steady. Apapun jangan menunjukkan sangat kelemahan lelaki pemalu ni dan tunjuk lebih-lebih kita macam bos pada mereka..Almaklum sapalah nak berbinikan ada ciri-ciri queen control iyer tak?

10. Lelaki ni perlukan pujian dan buatkan mereka selalu nampak istimewa..Jika ajak jumpa tepat masa datang pujilah kata bagusnya punctual sungguh..Oh ya jangan lupa selalulah puji motosikal yang dia selalu jaga hari-hari tu..Kalau dia tampal sticker “Apache Sereng” yang baru take notice benda ni.

11. Kita kena kuat dan pertahankan prinsip diri kita. Rata-rata lelaki sangat suka menguji pada peringkat awal perhubungan lagi. Mengajak kita main dan romen di taman bunga tu lumrah biasa dan anda kena tabah dan dapat menepis dugaan yang maha kuat ini. Percayalah berita kejayaan dia berjaya meromen kita akan sampai kepengetahuan kawan-kawan mereka dirumah sewa..”Alah awek ni boleh pakai geng baik punyer” Tentu kita tidak mahu dicop murah jadi hidulah cepat sebarang unsur bahaya sebelum terlambat..”Makin susah kita dia nak dapat makin tinggi respect yang akan dapat”

12. Janganlah selekeh bila berjumpa dengan lelaki dan perlu kita ingat apa yang wajib ada pada perempuan, gelang tangan, rantai leher, perfumes, pakaian dan rambut yang terurus kemas akan meningkatkan daya slurpp..mereka..Biarkan macam tu is OK.

13. Berjalan manja dihadapan lelaki akan mengundang ribuan mata memandang..bunyi-bunyi seperti pewit..syyy..itu menunjukkan anda menarik..Kalau tiada bunyi ada yang tak kena..Control benda ni dan buat macam biasa. Amalan anda ini tentunya mengundang perhatian tarikan dari lelaki yang terbaik..Ingat mereka bersaing even sanggup bergaduh untuk anda..Itu sebuah kejayaan.






http://www.facebook.com/amirazros
http://wangianpemikat.com/ www.tips-fb.com

Tip-Tip Memikat Wanita

Posted by amirazros On 6:57 AM 0 comments


JINAK-JINAK MERPATI BEGITU anggapan yang sering ditujukan lelaki kepada lawan jenisnya. Terkadang gampang, kadang kala memang susah mendekati wanita- apalagisampai biasa memikat hatinya.
Belum ada teori yang pasti jitu jika dipraktekkan dalam soal memikat hati perempuan ini. Yang ada dan bisa dicoba cuma mengulang pengalaman beberapa pria yang kebetulan berhasil menggaet wanita idamannya.
Tentu saja, keberhasilan pria A dengan caranya memikat seorang wanita belum tentu manjur jika ditiru pria B. Bahkan, pria A
tersebut bisa gagal dengan cara yang sama memikat wanita lain.
Begitu penuh misteri hati kaum Hawa ini, hingga terkadang sulit menebaknya. Berikut ini beberapa tip yang pantas Anda coba.

PANDANGAN PERTAMA PENUH KELEMBUTAN
Jika suatu waktu Anda bertemu seorang wanita yang menarik hati, jangan lewatkan kesempatan untuk terus memandang dan memperhatikannya. Lakukan itu sampai ia merasakan sedang diperhatikan.
Saat pandangan bertemu, berikan sedikit senyum atau anggukan sopan sebagai sapaan awal perkenalan. Kesan yang tumbuh dari pandangan pertama ini sangat besar artinya dalam melanjutkan hubungan.
Tak jarang muncul getar yang sama pada pandangan pertama itu - getar yang sama -sama memancarkan rasa suka lewat pandangan. Dengan tatapan lembut sambutlah itu, ia seperti ingin mengungkapkan
bahwa ia memiliki getar yang sama saat itu.
Jika sudah begitu, Anda tinggal melanjutkannya. Banyak yang menjalin asmara berawal dari pandangan pertama seperti itu. Itu sebabnya ada istilah "cinta pada pandangan pertama."

MENARIK PERHATIAN
Ada banyak cara untuk menarik perhatian wanita. Salah satunya adalah memanfaatkan keahlian seni. Main musik, misalnya. Tentu saja cara ini cuma bisa dilakukan oleh pria yang kebetulan pandai memainkan salah satu alat musik.
Mainkanlah - dengan piano atau gitar - lagu kesukaan wanita yang sedang menjadi "incaran" itu.
Biasanya cara ini cukup jitu untuk membuat hati gadis pujaan berbunga-bunga. Sebab, musik adalah bahasa paling universal bagi setiap manusia - tak membedakan bangsa atau negara tempat ia berasal.
Dengan lagu yang romantis nada dan maknanya, banyak sudah wanita yang luluh dan terpikat. Apalagi bila lagu atau musik tersebut membangkitkan kembali suatu kenangan
romantis yang pernah ia alami. Kontak batin pun akan terjalin mulus.
Keahlian seni lain pernah juga berguna untuk "menundukkan" sang pujaan. Misalnya memberikan hadiah ulang tahun berupa lukisan atau gambar dirinya. Hadiah semacam ini biasanya paling berkesan
dibandingkan dengan hadiah lain yang di terima pada hari bahagianya itu.

BERIKAN PERHATIAN
Setelah pintu pertama - menarik perhatian - dilalui, dan getar hati bersambut, langkah berikutnya perlu dilakukan secara cermat. Pendekatan merupakan tahap kedua dalam urusan memikat hati gadis
idaman. Jika salah langkah, kesan pertama yang begitu memikat dan telah memberikan harapan tadi bisa menjadi sia-sia.
Pada dasarnya wanita memang suka diperhatikan. Namun, perhatian berlebihan bisa-bisa malah membuatnya sebal. Aturan main yang paling mendasar dari etiket modern adalah memberikan perhatian secara tepat.
Ada wanita yang suka diperhatikan, hingga membukakan pintu mobil bagi dia sangat berarti. Namun, ada wanita mandiri yang tak suka diperlakukan seperti itu, karena menganggapnya sebagai wujud ketergantungan dan
ketakberdayaan wanita. Ada pula wanita yang lebih suka menyalakan rokok atau mengambil minumannya sendiri. Dengan begitu, ia ingin menunjukkan kemandiriannya.
Di kota-kota besar, serta di era yang semakin modern ini, makin banyak wanita yang cenderung bersikap mandiri. Anda harus tahu persis wanita yang bagaimana yang sedang Anda hadapi. www.tips-fb.com

Tanda Lelaki Benar-Benar Jatuh Cinta

Posted by amirazros On 6:45 AM 0 comments



Bila lelaki benar-benar jatuh cinta dan setia pada kekasihnya dengan ikhlas,perubahan sikapnya amat mengejtkan. Hati lelaki yang dianggap keras selama ini, tiba-tiba secara semulajadi menjadi selembut kapas apabila sudah jatuh cinta dengan relanya. Bahkan lelaki yang mabuk cinta sanggup berkorban dan buat apa sahaja untuk kekasihnya.Sekeras manapun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hatinya dilukai. untuk melihat lelaki menangis amatlah payah.

Diantara tanda-tanda lelaki yang jatuh cinta dengan hebat ialah:

1. Dia bersungguh-sungguh melakukan sesuatu untuk kekasihnya dengan rela bukan kerana terpaksa.

2. Dia sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan berubah menjadi orang yang kuat bercakap.

3. Dia banyak menasihati kekasihnya kerana dia amat menyayangi kekasihnya.

4. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya kerana perasaan cemburunya yang meluap-luap.

5. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya.

6. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya kerana dia sentiasa berasa curiga.

7. Dia tidak suka ada lelaki lain rapat dengan kekasihnya.

8. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.

9. Adakalanya dia seperti seorang anak kecil yang meminta perhatian kerana dia mahu kekasihnya melayannya lebih dari orang lain.

10. Dia menjadi orang yang paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja.

11. Dia pandai merajuk hati kerana ingin dipujuk oleh kekasihnya.

12. Dia akan mengelabah apabila kekasihnya berjauhan daripadanya terlalu lama.

13. Dia sentiasa mempastikan keselamatan kekasihnya.

14. Dia mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri.

15. Dia kerap bertanya adakah kekasihnya mencintainya kerana dia merasa kasihnya lebih kuat daripada kekasihnya.

16. Dia tidak akan melayan perempuan lain yang tidak ada urusan penting dengannya.

17. Dia cuba meluangkan lebih banyak masa dengan kekasihnya walaupun terpaksa menunggu kekasihnya dengan sabar.

18. Dia membanggakan kekasihnya di depan orang lain.

19. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasa serik dan tidak percaya dengan cinta perempuan lain namun dia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.

20. Apabila timbul orang ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.

21. Dia menganggap kekasihnya sebagai orang yang paling dipercayainya dan sanggup menyerahkan harta walaupun nyawanya sendiri.

22. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya.

23. Bukan semua lelaki sanggup menitiskan airmata hanya untuk seorang perempuan. HARGAILAH MEREKA www.tips-fb.com

7 Cara Menawan Wanita

Posted by amirazros On 6:41 AM 0 comments


Kaum wanita sering mengelirukan kerana mereka sendiri keliru tentang apa yang mereka inginkan daripada lelaki. Selalunya mereka (wanita) tahu apa yang mereka tidak mahu. Ditanya di mana mereka ingin makan, jawapan lazim orang perempuan ialah “Tak tahu. Ikut suka you” dan kemudian mereka tahu apa yang mereka tidak mahu apabila cadangan diberikan oleh teman lelaki mereka.

Lelaki: “KFC?”
Perempuan: “Tak nak lah”
Lelaki: “Carl’s Jr?”
Perempuan: “Tak nak lah”
Lelaki: “Then?”
Perempuan: “Tak tahu, ikut you” dan perbualan ini balik ke asal.

Dan orang lelaki pula sering terperangkap dalam dilema ini kerana tidak tahu apa yang perlu dilakukan untuk menawan dan menggembirakan hati wanita.

Sebenarnya untuk memikat wanita tidaklah sesukar mana. Jangan kelirukan diri dengan memikirkan perkara yang sukar. Ikutilah tips mudah dari GUA untuk menawan hati wanita; tidak sesukar yang anda sangkakan.


Jadi Diri Sendiri
Lelaki selalu beranggapan bahawa untuk memikat hati wanita terutama wanita cantik, sesuatu harus dilakukan untuk membuatkan dia kagum denganmu. Sebagai contohnya, anda tidak menjadi diri anda, sebaliknya menjadi lelaki yang anda rasa wanita suka. Lantas, anda bertutur dengan tertib sehingga membosankan dan melakukan perkara-perkara yang diharapkan oleh wanita seperti buka pintu kereta, tarik kerusi sebelum dia duduk dan sebagainya. Kalau semua yang anda lakukan ini perkara biasa yang memang anda ingin lakukan, mungkin tidak mengapa. Tetapi jika anda lakukan sekadar untuk membuat dia terpikat, berhenti! Wanita lebih gemarkan lelaki yang ori atau dalam erti kata lain, lelaki yang jadi diri dia sendiri.

Kawal Keadaan
Mungkin anda rasakan jika wanita diberi ‘kuasa’ untuk mengawal keadaan, mereka akan suka. Logik anda ialah jika anda membuat dia rasa bahawa dia telah berjaya memikat dirimu, dia akan suka. Jangkaan ini tidak tepat kerana wanita suka kepada lelaki yang pandai kawal keadaan dan pastikan dia tahu yang dia pilihanmu dan bukan sebaliknya. Anda telah memilih dia dan dia harus gembira dengan hakikat itu.

Bijak Meredakan Ketegangan
Wanita paling benci berada dalam keadaan tegang. Apabila tidak sependapat atau berdiskusi tentang apa-apa isu hangat, jangan biarkan emosi memandu anda. Biarkan wanita dengan emosi mereka dan mereka inginkan anda meredakan ketegangan yang ada. Isu yang tidak selesai hanya akan menjadikan perasaan serba salah merebak kepada perasaan yang lebih membahayakan. Tunjukkan pada dia yang anda tidak terjebak dalam emosi yang boleh memusnahkan perhubungan. Jika anda matang mengawal ketegangan, wanita akan tertarik kepadamu.

Imej Nakal
Imej budak baik atau anak emak tidak popular di kalangan wanita kecuali di kalangan ibu mereka. Wanita lebih tertarik kepada imej lelaki nakal. Jangan berpakaian umpama nak pergi temuduga apabila berjumpa dia. Biar anda kelihatan sedikit selekeh tetapi seksi, biar renungan anda meremangkan bulu roma dia, biar kerlingan anda membuat dia rasa teruja.

Selamba & Selesa
Perasaan gementar, kalut, gelabah pada orang lelaki tidak digemari wanita. Mereka lebih menggemari orang lelaki yang selesa bersama dengan mereka, yang boleh berborak, berjenaka, berkongsi cerita, mendengar masalah mereka. Biarkan wanita yang gementar ketika ingin bertemu dirimu, biarkan dia yang gelabah dan berdebar-debar apabila berhadapan denganmu. Apabila anda cool dan selesa apabila bersamanya, anda nampak seksi sekali.

Jangan Gopoh
Apa-apa pun yang ingin anda dilakukan, jangan lakukan dengan gelojoh. Relaks, ambil masa dan sabar. Buat-buat macam anda tidak terdesak langsung dalam hidup. Wanita tidak gemari lelaki yang beriya-iya bagaikan tiada hari esok. Praktikkan kesabaran ini dalam semua aspek hidup anda, ketika makan terutamanya.

Yakin
Tiada apa yang lebih menarik daripada seorang lelaki yang cukup yakin dengan dirinya. Elakkan terlebih yakin pula. Jangan teragak-agak atau sering tidak pasti dalam membuat keputusan. Jika wanita anda tidak tahu ke mana nak makan, perbualannya harus begini.


www.tips-fb.com

10 Pantang Mulut Lelaki

Posted by amirazros On 6:38 AM 0 comments

Petikan Dari : www.gua.com.my

Perhatian kepada semua kaum lelaki yang teringin nak bercinta, baru jatuh cinta, sedang dilamun cinta atau yang sudah berumahtangga, GUA mempersembahkan tips untuk ayat-ayat beracun yang pantang disebut di depan awek, teman wanita atau isteri. Jika salah satu ayat ini disebut, paling kecil boleh menyebabkan pertengkaran, paling hebat boleh menyebabkan penceraian. Elakkan dari mengguna ayat-ayat beracun ini untuk kebahagiaan perhubungan anda semua.

1. “Kalau you betul-betul sayang I, you akan buat apa I suruh.”
What do you mean kalau dia betul sayangkan you? Jadi, kalau dia tak buat bermakna dia tak sayanglah? Perempuan mungkin lembut atau nampak lemah tapi tidaklah dungu. Kalau nak minta tolong, cakap sajalah. Menggunakan ‘senjata’ sebegini untuk kepentingan diri sendiri dan membuat teman wanita merasa serba salah adalah cukup menyedihkan.

2. “I tak suka dengan kawan-kawan you.”
Perhubungan teman wanita anda dengan girlfriends dia adalah sacred atau ‘suci’. Janganlah dengan sesuka hati dan secara terus terangnya anda memberitahu dia yang anda tidak suka dengan kawan-kawan dia. Walaupun secara realitinya anda tidak suka atau tergugat dengan kawan-kawan dia yang mungkin lebih hot daripada girlfriend anda, jangan sesekali sebut yang anda tak suka kawan-kawan dia secara direct kerana anda hanya menempah tiket untuk bertengkar secara hebat.

3. “I punya ex-girlfriend dulu….”
Ayat ini pantang disebut langsung kepada teman wanita terkini anda atau anda terpaksa menghadapi bahana tidak dapat dimaafkan oleh teman wanita anda. Kalau anda nak kutuk ex-girlfriend anda mungkin boleh, tapi dinasihatkan jangan, kerana dengan menyebut tentang ex anda, anda akan dituduh tidak setia dan anda masih sayang pada gadis itu. Peluang untuk teman wanita anda menukar topik ini untuk jadi something about her adalah sangat besar. Tiba-tiba anda akan dengar ayat-ayat seperti “you dah tak sayang I lagi”, “you lebih suka ex you”, dan lain-lain lagi yang hanya akan memanaskan telinga anda.

4. “Cuba tengok perempuan tu…”
Janganlah berani suruh dia rujuk kepada perempuan lain atas alasan apa pun kerana dia tak suka anda bandingkan dirinya dengan wanita lain. Secara ringkasnya, anda perlu menempuh kehidupan ini seolah-olah ada satu sahaja wanita yang anda kagumi, iaitu dirinya. Kebudak-budakan? Mungkin juga tetapi cubalah tengok akibatnya kalau anda cakap pasal perempuan lain di depan teman wanita anda.

5. “I tak cukup bagus untuk you.”
Bagi orang lelaki untuk merendah diri cara ini adalah pathetic dan melemaskan! Dengan bercakap begini, anda akan menunjukkan kelemahan anda yang tidak suka dilihat oleh kaum perempuan. Lagipun kalau anda tak cukup bagus untuk dia, adakah dia bodoh sebab pilih anda? Gunalah taktik lain yang lebih menyenangkan ye.

6. “I takde mood lah.”
Sekali lagi wanita akan menganggap this is about her walaupun sebenarnya bukan. Dia akan fikir apa lagi yang boleh menyebabkan anda bosan selain daripada dia? Dia tak fikir yang anda mungkin ada masalah lain kerana bagi dia setiap kali anda takde mood, it’s about her. Jadi elakkan dari menyebut ayat ini dan adalah lebih baik anda berdiam diri.

7. “Perangai you macam mak you lah.”
Sakit ke bang? Orang perempuan bukan tak bangga jadi anak mak dia tapi kalau you cakap macam tu, takut dia salah faham dan ingat you kata dia tua dan seorang yang tak cool. Lainlah kalau mak dia hot atau sporting perangainya. Secara ringkasnya, janganlah bandingkan diri dia dengan mak dia sebab dia tentu tak akan suka.

8. “Takyahlah nak emo…”
Biasalah orang perempuan emosi! Tetapi ketika dia emosi dan anda sebut ayat itu, dia akan serta-merta kecil hati sebab anda mempersendakan dia. Tentulah dia emosi bersebab. Gunalah cara lain yang lebih baik daripada itu!

9. “I tak sukalah baju tu…”
Wahai kaum lelaki, jangan complain apa-apa tentang pakaian dia walaupun ditanya! Biar kawan-kawan dia yang dipertanggungjawabkan tentang itu. Lainlah kalau berpakaian melampaui batas seperti terlalu terdedah atau terlalu hodoh. Cara paling baik untuk tackle perkara ini ialah dengan puji dia kalau anda suka baju dia daripada kritik baju yang anda tak suka.

10. “Kakak/Abang you entah apa-apa.”
Tolong jangan cakap yang buruk tentang ahli keluarga, buruk padahnya. Tak kiralah samada kakak atau abang dia memang tak berguna, don’t say it to her face. Kalau tujuan anda untuk cari gaduh dengan dia, silakan mula dengan ayat ini, tentu tak akan gagal untuk memulakan pertengkaran!










www.tips-fb.com


1. MENINGGIKAN SUARA
Tahulah mereka dikurniakan suara yang ‘macho’ tapi kalau nak meninggikan suara sekadar menunjukkan ego, tak eloklah. Ini antara kelemahan lelaki kerana mereka mudah meninggikan suara walaupun pasangannya tidak bersalah.

2. MAIN KAYU TIGA
Bab main kayu tiga ni masalah paling besar. Walaupun dah ada kekasih, mereka sukar untuk setia. Apatah lagi kalau digoda, terus disambar tanpa mempedulikan perasaan kekasihnya.

3. SUKA ‘CUCI MATA’
Kebanyakan lelaki sukar mengawal mata (mata keranjang). Pantang jumpa perempuan cantik dan seksi mulalah mata tu macam nak terkeluar. Walaupun sedang bersama kekasih, si dia tidak akan peduli. Bagi mereka tidak salah kalau sekadar mencuci mata tetapi hati kekasih kenalah jaga juga cik abang!

4. MENGONGKONG
Itu tak boleh, ini tak boleh, sikit-sikit nak kontrol. Segala gerak-geri kekasih dikawal, sampaikan nak berpakaian pun harus ditentukan. Kalau nak keluar ke kedai pun kena repot dulu, kalau tidak mulalah tercetusnya pertengkaran kerana hal sekecil itu. Tetapi, mereka akan melenting pula sekiranya aktiviti-aktiviti mereka disoal siasat oleh kekasih mereka… Macammana tu?

5. EGO
Ini merupakan masalah paling ketara dan merimaskan kaum wanita. Keegoan dan lelaki memang tak dapat dipisahkan. Tetapi ada kalanya lelaki menjadikan keegoan sebagai alasan untuk mereka bertindak tanpa mempedulikan perasaan si gadis. Keegoan membuatkan lelaki mempunyai kuasa veto dalam kehidupan mereka termasuklah memimpin kaum wanita. Tidak salah mempamerkan ego tetapi biarlah kena pada tempatnya.

6. MENIPU
Masalah yang ketara apabila lelaki suka menipu ataupun memberikan alasan yang tak munasabah. Sanggup memungkiri janji dan memberikan alasan yang mereka mempunyai masalah yang tak dapat dielakkan padahal sebenarnya mereka enggan melaksanakan janji mereka sendiri. Ada juga yang sudah berpunya tetapi mengaku solo. Berterus-teranglah wahai kaum lelaki kerana kaum wanita lebih menghormati mereka yang memiliki sifat berterus-terang ini. Sifat menipu dan suka berdolak-dalih ini lama kelamaan akan membuatkan semua gadis akan menjauhi anda.

7. PERASAN
Aduhaiii… lelaki ini cepat perasan terutamanya jika mereka ini berkerjaya baik, berpenampilan menarik dan mempunyai wajah yang hensem. Boleh tu mengaku merekalah yang menjadi lelaki idaman para wanita. Tapi, mungkin pada pandangan seorang wanita mereka ini sederhana sahaja tapi mereka ini yang suka perasan lebih. Bukan semua wanita memandang pada paras rupa, kalau dah terlebih-lebih perasan tuu… Ada wanita yang lebih suka mengutuk dari memuji…

8. MEMENTINGKAN DIRI SENDIRI
Susah juga kalau dapat yang mementingkan diri sendiri ni. Lelaki selalunya tidak mahu mengalah dan ingin menegakkan pendapat sendiri tanpa mempedulikan luahan pasangannya. Mereka juga suka mendahulukan kemahuan mereka dan jarang hendak mementingkan perasaan kekasih… Egolah katakan! Tidak semestinya pendapat kaum wanita ni tak boleh diguna pakai.

9. KURANG MEMBERIKAN PERHATIAN
Lelaki kadangkala suka bertindak sambil lewa dan kurang memberikan perhatian tidak kira dalam apa jua urusan. Tetapi kalau urusan yang berkaitan dengan dirinya sendiri, pantas pula melaksanakannya. Jika berkaitan teman wanita, alamatnya… mereka kurang mengambil perhatian. Mengapa ya? Kaum wanita sebenarnya bukan minta diberikan perhatian 24 jam tetapi cukuplah sekadar pasangannya mengambil tahu akan dirinya kerana sifat semulajadi seseorang wanita itu yang ingin bermanja dan dimanjakan.

10. CEMBURU BUTA
Orang kata cemburu tandanya sayang, tapi kalau cemburu tak tentu pasal dan memanjang saja cemburu, tentu rasa tak selesa juga. Agaknya lelaki yang kuat cemburu ni takut kekasihnya terlepas ke tangan kumbang lain kot. Harus diingat, bukan semua perempuan suka kekasihnya kuat cemburu. Tapi, ada juga sesetengahnya suka apabila teman lelakinya cemburu kerana seolah-olah teman lelakinya amat menghargai dirinya. Jangan cemburu buta sudahlah, malas jugak nak layan kadang-kadang!

11. MATA DUITAN
Jangan tak tahu ada juga lelaki mata duitan atau pun gelarannya ‘lelaki spedo’. Mereka tak kisah nak kikis duit kekasih dengan 1001 macam alasan yang adakalanya tidak logik diterima dek akal fikiran. Kalau kisah perempuan mata duitan kita sudah biasa dengar, tapi kalau lelaki pula yang mata duitan… apa cerita ni?? Takkan masa-masa macam ni keegoan lelaki hilang pulak?!!

12. KOMITED TERHADAP KERJAYA
Susah kalau dapat teman lelaki yang terlalu komited dengan kerjaya. Mereka ni selalu sangat memberi banyak alasan kerja apabila diajak keluar. Kalau keluar bersama, selalu pula bercerita tentang kerja dan merungut sering dibebani kerja yang menimbun. Bukanlah tidak boleh lelaki mementingkan kerjaya tetapi pandai-pandailah membahagikan masa bersama teman wanita. Paling tidak pun, seminggu sekali luangkan masa menemaninya dan lupakan segala hal berkaitan kerja. Bukannya kaum wanita ni tidak memahami kalau teman lelakinya pandai membahagikan masa…

13. PANAS BARAN
Aduiii… masalah yang boleh menimbulkan fobia terhadap seseorang gadis apabila mendapat kekasih yang panas baran. Pantang silap sikit, mahu dihambur segala kemarahannya. Ada juga kesilapan bermula dari diri sendiri tetapi tetap menyalahkan orang lain. Setakat kena tengking boleh lagi diterima walaupun sebal satu badan tapi, bagaimana kalau siap sepak terajang? Kalau nak sepak terajang carilah mereka yang sepadan dan janganlah berlawan dengan kaum yang lemah bang! Di mana sifat bertanggungjawab dan kepimpinan yang ada? Cuba-cubalah kawal kerana setiap dari kita ada barannya, cuma kena pandai-pandai mengawallah. Kalau dah tak terkawal sangat, tak payah bercintalah cik abang oiii!!!

14. KAKI MEROKOK
Ini satu lagi sifat kaum lelaki yang melemaskan wanita. Asyik berasap sana sini, naik lemas dengan bau dan asap rokoknya. Dalam sehari adakalanya habis sekotak rokok. Kalau habiskan duit dengan makan benda berfaedah tak apa juga, ini tidak… asyik menyedut asap yang tidak menyehatkan. Kalau asap tu membawa kesan pada diri sendiri saja tak apa juga, ini tidak… membawa kesan juga pada orang sebelah menyebelah. Kadang-kadang teman wanita menegur bukannya apa, dia sayangkan kita juga dan tak mahu kita jatuh sakit. Lagipun mereka juga tak nak teman lelaki mereka membazirkan duit dengan merokok.


15. PENGOTOR
Ada segelintir lelaki sukar nak menyedari diri mereka ni ada yang pengotor. Terutama bab meludah atau membuang kahak merata-rata. Yarkkk!!! Ada juga yang jarang basuh seluar, pakai baju yang sama berulang kali, tidak memakai deodarant dan macam-macam lagi sampaikan badan sudah berbau semacam pun dia tak sedar. Tidakkah mereka ini terasa segan apabila menyedari badan sudah berbau?? Entahlah… hanya kaum lelaki yang bersifat pengotor ini saja yang dapat menjawabnya.

16. GELOJOH
Kalau bab makan, lelaki ni agak gelojoh. Macam ‘food machine’. Mereka lemas melihat teman wanita mereka makan terlalu sopan tetapi mereka tidak sedar cara mereka makan yang gelojoh juga melemaskan kaum wanita. Sepatutnya, samada lelaki mahupun wanita patutlah makan dengan bersopan. Buat apa terkejar-kejar?


17. PENTINGKAN KAWAN-KAWAN
Sanggup membatalkan temujanji semata-mata hendak bermain bola sepak ataupun menonton WWF bersama kawan-kawan. Lelaki juga selalu mementingkan kawan-kawan dalam banyak hal. Sekali-sekala bolahlah, jangan pula selalu saja memberi alasan hinggakan masa bersama teman wanita tiada langsung semata-mata untuk menghabiskan masa bersama kawan-kawan. Apa guna bercinta kalau macam tu gayanya? Kalau ada masalah pula, kawan-kawan sebagai tempat mengadu dengan alasan tidak sesuai bercerita dengan si dia. Kalau dah memilih si dia sebagai kekasih, mungkin satu hari si dia juga akan menjadi isteri anda, jadi takkanlah anda selalu hendak merahsiakan sesuatu dari dia. Tak eloklah berbuat demikian, nanti si dia terasa seolah-olah dirinya tidak penting buat anda pula.

18. TIDAK TAHU MEGHARGAI
Sukar untuk bertemu lelaki yang tahu menghargai perasaan atau pun perbuatan kekasihnya. Ada pula yang berpura-pura tidak mengambil tahu walaupun menyedarinya. Mereka seboleh-bolehnya mahu si dia terang-terangan menunjukkan sikap meghargai mereka ini. Kalau setakat sikit-sikit atau sekadar kiasan tu, alamatnya mereka akan berpura-pura tidak menyedarinya. Apa salahnya sekali-sekala, tunjukkan sikap anda yang menghargainya di atas apa yang cuba dilakukannya terhadap anda seperti memberi hadiah kecil. Setidak-tidaknya ucapkanlah terima kasih setiap kali dia cuba berbuat sesuatu untuk anda.

19. PUTAR BELIT
Lelaki ni ramai yang pakar memutar-belitkan kenyataan walaupun ternyata sememangnya merekalah yang bersalah. Bagi mereka, putar belit ini tak mengapa asalkan si dia mempercayai alasan tersebut dan mereka akan terlepas dari kesalahan sendiri. Sekiranya anda benar-benar menyintai pasangan anda, perkara begini seharusnya tidak berlaku kerana apa akibatnya sekiranya si dia mengetahui juga tipu helah anda suatu hari nanti. Kalau anda tak pandai menyelamatkan keadaan, melepaslah anda! Jujurlah pada pasangan anda.

20. SUKA KONTROL MACHO
Peh! Nak dikatakan macho, ada juga yang tak. hancur je yang lebih kot! Terutama bab sikap, mahu lebih gentleman, berketrampilan dan hensem. Seboleh-bolehnya mereka mahu menampakkan yang diri mereka lelaki sejati dan ada elemen HERO. Tak perlulah nak merasakan diri anda macho kerana wanita sahaja yang layak membuat penilaian terhadap anda. Sekiranya anda rasa diri anda macho, tetapi pada mata wanita tersebut anda tidaklah semacho yang disangkakan, tak guna juga! www.tips-fb.com

28 Fakta Tentang Wanita

Posted by amirazros On 10:17 AM 0 comments


1. Perempuan adalah makhluk yang senang sekali “jajan”. Sebab, dalam anggapan mereka, toko, warung, mall, supermarket, atau pasar adalah tempat dimana mereka seolah merasa terkontrol (padahal buktinya mereka sangat “lost control” di tempat itu).

2. Perempuan sangat menyukai segala hal yang bersifat “tawar-menawar”. Jadi, pertanyaan tentang ‘apakah itu dibutuhkan’ tidaklah relevan. Bagi mereka, segala sesuatu yang dijual dan ditawarkan ibarat sebuah permainan yang mengasyikkan.

3. Perempuan pada dasarnya tidak punya sesuatu untuk dipakai. Jadi, jangan bertanya tentang rak baju di dalam kloset, kamu “hanya harus tidak mengerti kenapa”.

4. Perempuan butuh menangis. Dan mereka tidak akan menangis kecuali mereka tahu bahwa kamu bisa mendengarnya.

5. Perempuan akan selalu bertanya tentang sesuatu yang tidak mempunyai jawaban pasti. Ini adalah upaya mereka untuk membuatmu merasa bersalah.

6. Perempuan butuh berbicara. Jadi, mereka akan selalu ngobrol, ngomong, karena berdiam diri atau menutup mulut sangat menyiksa bagi mereka, walaupun mereka sebenarnya tidak adayang ingin dibicarakan.

7. Perempuan butuh untuk merasa bahwa ada orang lain yang lebih ‘buruk’ dari mereka. Itu sebabnya kenapa acara-acara seperti Oprah Winfrey Show sangat sukses.

8. Perempuan tidak menginginkan seks sebesar keinginan laki-laki. Ini dikarenakan seks lebih bersifat fisik bagi laki-laki, dan bersifat emosional bagi mereka. Jadi, hanya dengan mengetahui bahwa laki-laki menginginkan seks dengan mereka, kebutuhan atau hasrat seksual mereka sudah terpenuhi.

9. Perempuan tidak menyukai serangga. Bahkan perempuan terkuat pun selalu membutuhkan laki-laki di samping mereka jika ada seranggayang muncul.

10. Perempuan tidak bisa menjaga rahasia. Sebab, itu seolah mengerat mereka dari dalam. Imbasnya, mereka merasa bahwa bukanlah sebuah ‘dosa’ bila membicarakan rahasia tersebut kepada satu atau dua orang.

11. Perempuan selalu ingin tampil berkelompok di depan umum. Karena ini memberikan mereka kesempatan untuk menggosip.

12. Perempuan tidak pernah tahan untuk tidak menjawab telpon, apapun yang sedang mereka lakukan. Sebab mereka menganggap telpon itu sebagai pengumuman lotre, dan mereka adalah pemenangnya.

13. Perempuan tidak pernah mengerti kenapa laki-laki menyukai mainan. Sedangkan laki-laki sangat paham bahwa mereka tidak membutuhkan ‘mainan’ lain bila perempuan punya tombol ‘on/off’.

14. Perempuan akan berpikir bahwa semua rasa ‘bir’ itu sama.

15. Perempuan akan menyimpan tiga jenis shampo yang berbeda dan dua jenis kondisioner di kamar mandi mereka.

16. Setelah perempuan mandi, jangan heran bila kamar mandi akan berbau seperti ‘hutan tropis’.

17. Perempuan tidak mengerti ‘daya tarik’ olahraga. Laki-laki akan mencari hiburan sebagai kesempatan untuk lari dari kenyataan. Sedangkan perempuan mencari hiburan untuk mengingatkan mereka bagaimana ’segala sesuatu’ bisa berbahaya.

18. Bila laki-laki pergi untuk 7 hari perjalanan, maka mereka akan membawa pakaian untuk lima hari dan akan memakai pakaian yang sama untuk beberapa hari. Tapi bila perempuan pergi untuk 7 hari perjalanan, maka mereka akan membawa pakaian untuk 21 hari. Ini karena mereka tidaktahu yang akan mereka rasakan apa yang mereka pakai setiap harinya.

19. Perempuan akan merapikan rambut mereka bila mau tidur.

20. Perhatikan bagaimana perempuan makan es krim, maka kamu akan tahu bagaimana mereka di tempat tidur.

21. Perempuan akan digaji (dibayar) lebih murah dibandingkan laki-laki, kecuali dalam dunia model.

22. Perempuan tidak pernah ’salah’. Dan meminta maaf adalah tugas laki-laki. Hmm…siapa sebenarnya yang merayu Adam memakan buah apel…?

23. Perempuan tidak tahu apapun soal mobil, kecuali dibutuhkan pabrik mobil untuk iklan.

24. Perempuan punya tempat tidur yang lebih baik dan tertata dibandingkan laki-laki. Sebab mereka berpikir, dalam mimpi pun mereka akan dipuja.

25. Jumlah rata-rata barang di kamar mandi perempuan adalah 437. Laki-laki tidak akan dapat mengerti brang-barang tersebut.

26. Perempuan akan bilang bahwa mereka menyukai binatang yang lucu seperti kucing. Laki-laki juga berkata yang sama, tapi bila tidak berada di depan perempuan, ia akan menendangnya.(Point yang satu ini kok jadi seperti fakta tentang lelaki? he he he…)

27. Perempuan sangat suka berbicara di telepon. Mereka bisa menginap di tempat teman selama dua minggu, lalu ketika kembali ke rumah, mereka akan menelpon teman tersebut selama 3 jam.

28. Perempuan akan merapikan stelan mereka (bersolek) bila mau keluar untuk berbelanja, menyiram tanaman, membersihkan garasi, menjawab telpon, membaca buku, atau bahkan membuka surat.
maap kalo ada yang salah, yang biknnya jga cowo, jadi intinya diatas ini relative tergantung cewenya www.tips-fb.com

20 Tentang Atau Mengenai Lelaki

Posted by amirazros On 10:14 AM 0 comments


Ramai wanita tidak tahu sepenuhnya tentang lelaki. Mereka kadang kala buat sesuatu perkara yang lelaki tidak suka. Sehingga boleh menyebabkan kesedihan berlaku.



Di sini, saya ingin berkongsi dengan para wanita sekalian, apa yang anda perlu tahu tentang lelaki.



1) Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (prihatin)

Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tidak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.

2) Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.

3) Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik.

4) Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita.

5) Lelaki memang dilahirkan dengan perasaan yang kuat terhadap wanita. Sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool.

6) Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar untuk kali pertama!

7) Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita.

8) Bila lelaki cakap..”Emm..tengoklah dulu”..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.

9) Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.

10) Kebanyakan lelaki yang nampak ‘desperate’, datang dari sekolah all boys!

11) Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.

12) Lelaki tidak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata-mata. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan dan tidak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini. Kadang-kadang 13)l elaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dgn lebih baik.

14) Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan ‘flirting’ dengan ramai wanita, dia tetap hanya ada seorang teman wanita yg istimewa, yang lain hanya kawan..

15) Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari…maafkan saja. Kebanyakan lelaki tidak sengaja….Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah!

16) Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih. Cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang.

17) Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti.

18) Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita.

19) Kebanyakan lelaki cukup lemah dengan air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan.

20) Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yang hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan! www.tips-fb.com

Ingin Tahu A-Z Tentang Lelaki - Cinta

Posted by amirazros On 10:12 AM 0 comments


A – ALA-ALA

Agk mengelirukan sedikit bla ada yg dikategorikan dlm kelompok ‘ala-ala’ ini. Gaya & perlakuannya agk mencurigakan..bkn apa, bla ada lelaki yg kita anggap tergolong dlm kelompok ni sering kita anggap mereka tu adlh lelaki lmbut atau istilah ‘adik-adik’. Walau bgitu, x semestinya lelaki ala-ala ini x berperasaan trhdp prempuan. Ingt tu! Mmg prwatakan mereka tu klhtn agk lmbut, nmun hakikatnya mereka mmpunyai hati & prasaannya yg sma sperti lelaki2 gagah yg lain! Ada prasaan untuk memiliki tmn wanita sndiri.

B – BOHJAN

Tidak! Kategori yg plg dtakuti. Harus diingat, lelaki sbegini mghrpkn cinta smata2 dmi mmenuhi nafsunya sndiri & bkn kerana cinta! Awas!

C – CEMBURU

Cemburu tndanya syg, tp klau sudah kterlaluan itu cemburu buta nmanya! Bleh dkatakn kbykn kaum lelaki di zmn skrg ni, msg2 mngamalkn sikap mngongkong ini wujud kerana adanya syak wasangka & x yakin trhdp psgnnya yg scara x lgsg turut mnimbulkan rsa cemburu yg kterlaluan dlm dirinya. Kbykn wanita x kn thn dgn sft cemburu ini! Rimas la…

D – DUGONG

Lps mkn tdur! Bla diajak kluar… ha, mcm2 alsn yg dberikan. x sihatlah! Panaslah! Byk krjalah! Hakikatnya pmls! Mlg bg wanita yg mmpunyai kekasih yg trgolong dlm kategori ini. Si dia tntunya sukar di ajk kluar sbaliknya sring mghabiskan msanya dgn mmerap di rumah smbil mnonton tv/tidur!

E – EMAS

Jeng3! Ppth ada myebut klapa…klau lg tua lg byk santannya ha, jgn igt lelaki veteran x de pmnt. Sblknya, ada sgelintir kita yg mganggap lelaki yg tergolong dlm kategori warga emas ini mmiliki pglmn yg lbih dari sgala segi. Scara x lgsg, psgnnya akn berasa yakin & slmt stiap kali bdampingan dgn lelaki emas ini! Lebih2 lg sekiranya si lelaki itu bijak bermain2 dgn kata2! Lg mudah nk buat perempuan cair!

F – FIDOFILIA

Harapkan pagar, pagar makan padi! Mintak dijauhi dari ditemukan dgn lelaki yg sedemikian. Individu ini sering menyimpan perasaan syg yg keterlaluan terhadap pasangannya yg jauh lebih muda dari usianya. Mmg bahaya lelaki jenis ini! Sifat luar biasa yg wujud dlm dirinya membahayakan individu lain yg berada di sekelilingnya! Kerana wujudnya lelaki sebeginilah maka terjadinya kes-kes rogol terhadap kanak2!

G – GIGOLO

Ganas bunyinya! Sering menjadi buruan warga emas wanita khususnya yg berada. Hubungan terjalin hanya ingin memenuhi tuntutan materialistik dlm diri semata2. Sanggup mengggadaikan maruah untuk mengecap kemewahan & kesenangan sekelip mata.

H – HIPOKRIT

Depan lain, belakang lain! Spesies sebegini memang perlu dijauhi. Kalau nk kenal individu yg dikategorikan dlm kategori ini mudah sahaja! Mereka bijak berkata2… pendek kata mulutnya memang sentiasa manis! Hakikatnya, segala kata2 yg terhambur dari mulutnya tu tidaklah semanis seperti yg digambarkan! Depan kita, pijak semut pun x mati tapi bila di belakang kita… hanya Tuhan yg tahu! Sebaiknya selidik dahulu latar belakang lelaki itu sebelum kamu tekad untuk mengambil sesuatu keputusan.

I – INTELLIGENT

Berpendidikan & serba tahu! Mungkin ada yg mengandaikannya sebagai professor serba tahu. Ceritalah walau dlm linkungan topik apa pun, dia tentu bijak berbual… tp ada kalanya perlu berhati2 juga kerana adakalanya perasaan ego & berlagak tahu menjadikan mereka antara yg angkuh! Bukan dengki, tp hakikat dalam kehidupan… mcm itulah! Bila ada kelebihan dlm diri, segelintir manusia seakan mudah lupa diri. Sifat ego, pasti ada dalam diri setiap individu… kalau x banyak pun pasti ada sedikitkan?

J – JAMBU

mmm… boleh tahan ayu juga mamat ini. Eh, betul ke macam tu! x sesuai tau! Memang wujud lelaki jenis yg sedemikian. Lelaki jambu dikategorikan sbg lelaki lembut! Penampilannya kadang2 agk mampan seakan seorang perempuan. Namun ada kelebihannya lelaki sebegini kerana penampilannya sering kelihatan rapi & kreatif orangnya. Namun seperti lelaki ala2, jgn sangka lelaki jambu tiada perasaan pada perempuan kerana mereka adalah lelaki sejati!

K – KAKI KENCING

Minta dijauhi dari ditemukan dgn lelaki yg sedemikian perangainya! Pelbagai janji yg ditaburkan, tp tiba masanya untuk melaksanakannya, hmm… faham2 sendirilah! Kesimpulannya di sini, jgn terlalu mudah memberi kepercayaan kepada seseorang. Kalau terus melayan lelaki yg kaki kencing ini alamatnya meranalah kita nanti!

L – LOYA BURUK

Bercita2 nk jadi peguam tapi x berkesempatan kerana taraf pendidikan yg x mengizinkan. Ha, kemudian jd loya buruklah dia! Individu yg tergolong dlm kategori ini memang sukar untuk serius, x kiralah walau dalam apa jua keadaan sekalipun! Selalunya mereka kerap menjadi penglipur lara yg gemar membuat lawak silap2 hari bulan, kerana loya buruknya itu, boleh buat gaduh tau!

M – MACHO

Wah! Jejaka macho menjadi idaman setiap wanita. Perwatakan yg cool n steady pasti menjadi perhatian setiap wanita. Ada kalanya lelaki macho sering mempergunakan kelebihan yg ada dlm dirinya untuk memikat perempuan… x hairanlah jika dia memiliki lebih dari seorang teman wanita. Namun ramai yg berpendapat, x semestinya lelaki macho itu tampan!


N – NANGIS

‘Sememeh la mamat ni! Sikit2 nangis! Macam perempuan lah’. Mungkin hatinya selembut sutera. Mudah tersentuh bila terguris. Mungkin boleh dikategorikan sebagai mat jiwang kot! Namun harus berhati2 juga kerana mungkin mamat tu berlakon sahaja. Sekadar untuk meraih simpati! Awas, jangan mudah terpedaya!

O – OPSS…

Turut dicurigai! Lelaki dlm kategori ini dipercayai sukar memikul tanggungjawab & gemar melepaskan diri sendiri! Bijak memberi alasan demi untuk melepaskan diri sendiri sehingga sanggup menyusahkan orang yg disayanginya itu.

P – PERASAN

‘Akulah yang paling hensem kat sini.’ Kalau dh namanya perasan, sememangnya telah tertulis di mindanya bahawa dialah yg terbaik! Kalau berada di mana2, khususnya di khalayak ramai tentu dia beranggapan semua org yg berada di sekelilingya itu kerap memerhatikannya. Hinggakan jika ada sesiapa yang cuba menegur atau berbual dengannya pasti dianggap telah jatuh hati dengannya.

Q – QUALITY CONTROL

Semuanya nk ‘perfect’ baik dari segi penampilannya mahupun apa jua perkara yg dilakukannya. Kualiti adalah yg paling penting bagi dirinya! Memang bagus jika bertemu dgn spesies jejaka yg sebegini namun mungkin sukar untuk dirinya mendapat teman istimewa sendiri! Sudah tentu individu yang tergolong dalam kategori ini agak ‘high taste’!

R – RILEKS

‘Cool’ dan tenang walau dlm apa jua keadaan. Lelaki sebegini bijak mengawal perasaannya dan mampu menenangkan individu lain dengan mudah. Bertuah jika mengenali lelaki rileks ini kerana sesuatu keputusan yg dibuat bukan dengan cara yang terburu2 sebaliknya dia kaan berfikir panjang sebelum bertindak!

S – SYOK SENDIRI

Kes berat ni! Syok sendiri dikhuatiri bakal menimbulkan sifat perasan. Lebih2 lagi sekiranya ia melibatkan hati dan perasaan individu lain. Mereka yg bersikap syok sendiri ini harus bijak mengawal perasaannya sendiri kerana bimbang sekiranya dia sanggup melakukan apa sahaja untuk memenangi hati wanita yg diminatinya itu…sedangkan dia hanya syok sendiri! Hal ini bakal menyusahkan org lain pula.

T – TULEN

Lelaki sejati turut menjadi idaman ramai gadis di luar sana. Lelaki tulen sudah tentu memiliki karakter yg berkarisma. Biarpun dia tidak memiliki rupa paras yang terlalu kacak. Namun sikap kelakiannya itu sudah cukup untuk memikat gadis2 di luar sana.


U – UNIVERSAL

Sikap terbuka & sedia menerima, menjadikan dirinya seorang lelaki yg disenangi dan mudah didekati. Selalunya, lelaki yg tergolong dlm kategori ini mudah untuk mendapat teman kerana bijak menyesuaikan diri dalam apa jua keadaan. Lebih menarik, lelaki universal ini tentunya tidak memiliki banyak karenah!

V – VOUGE

Wah… sentiasa menjaga penampilannya! Namun agak cerewet sedikit dan gemar mengkritik org lain. Diakui lelaki vogue ini memiliki penampilan yg menarik dan sentiasa kelihatan kemas! Ha, jangan terkejut bila melihat jenama barangan yang dipakai! Pastinya yg mahal2 demi menjaga status.


W – WAS-WAS

‘Gunakan tanpa was-was’, sekiranya perasaan was-was timbul dlm diri adalah lebih baik kita cuba menghindarinya. Perasaan was-was timbul apabila kita menyimpan perasaan keliru dan curiga terhadap sesuatu perkara! Begitu juga seperti kita berhadapan dengan lelaki kategori ini. Persoalan was-was ini sering melibatkan soal yg berkaitan identiti dalamannya.

X – X-FILES

Misteri dan menjadi tanda tanya. Sukar untuk membongkar peribadi lelaki misteri ini kerana sikapnya yg sentiasa berubah2 dan amat sukar untuk ditafsirkan! Mungkin pasangan nya akan mudah bosan dengan sikap lelaki seperti ini kerana tingkah lakunya yg skar dijangka!


Y – YO-YO

Gemar tarik tali kerana takut terikat dgn komitmen itulah adalah erti kata terdekat untuk membongkar peribadi lelaki yo-yo ini. Kadangkala kerana sikapnya yang kurang matang menjadikan mereka sebagai individu yg takut untuk memikul tanggungjawab.

Z – ZIBRA

Memang bahaya! Lelaki zebra/hidung belang sering melakukan perkara atas sebab2 tertentu khusus untuk kepentingan diri sendiri. Lelaki dalam kategori ini lebih dikenali sebagai kasanova!
www.tips-fb.com